Amellett, hogy sokaknak (főleg nőknek) szenvedést okoz esztétikátlanságával, számos betegséget is előidézhet a mozgásszervi megbetegedésektől kezdődően egészen a stroke-ig.
Egy táplálkozási szakértő- dietetikus- segít kezelni ezt a kellemetlen helyzetet és lehetőséget ad, arra, hogy akár több tíz kilogrammtól megszabaduljon a páciens.
Ebben segít Önnek Rónay Barbara a Naturmed egészségközpont szakmai vezetője, dietetikus, sport dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, funkcionális táplálkozási és hormon szakértő.
A dietetikus csupán az elhízást kezeli?
Egyáltalán nem.
A túlsúly a leggyakoribb ok, amiért érdemes dietetikushoz fordulni. Vannak azonban egyéb problémák is, amelyek nem kapcsolódnak a plusz kilókhoz.
Egyes betegségek esetén táplálkozási terápia szükséges a gyógyuláshoz.
A megfelelő táplálkozás megválasztása elősegíti a test általános egészségi állapotának javítását, javítja az anyagcsere folyamatokat, fiatalabbnak és aktívabbnak érezheti magát az az ember, aki a megfelelő módon táplálkozik.
A megfelelő táplálkozás az egészség legfontosabb összetevője.
"Azok vagyunk, amit megeszünk."- szól a mondás, amelyben hatalmas igazság rejlik.
A táplálék, a szervezet építőanyaga, amely hatalmas jelentőséggel bír a szervezet működését illetően. Hiszen, azokat a tápanyagokat veszi fel a szervezet, amely a működéséhez feltétlenül szükséges.
A helyes táplálkozási szokást tudatosan kell megközelíteni. Amit egy táplálkozástudományi szakember tesz a pácienseiért, az az, hogy segít felépíteni egy kompetens támogató rendszert a szervezet számára.
Mit csinál még egy táplálkozási szakember?
Mivel foglalkozik a táplálkozási szakember a fogyáson vagy a túlsúly problémán kívül?
A táplálkozási szakember segít az emésztőrendszeri betegségek (gyomorhurut, fekélyek, hasnyálmirigy-gyulladás, epehólyag-gyulladás), húgyúti (vesegyulladás, veseelégtelenség, hólyaghurut), szív- és érrendszeri betegségek (vérszegénység, magas vérnyomás, érelmeszesedés), valamint az endokrin rendszer betegségei esetén.
Ide sorolható még az ízületi gyulladás, diabetes, genetikai betegségek (tej intolerancia, glükóz-galaktóz felszívódási zavar, fenilketonuria -örökletes anyagcsere zavar, fertőző betegségek (tuberkulózis, candidiasis), idegrendszeri betegségek (depresszió, anorexia, bulimia, epilepszia) .
Nemcsak a túlsúly, hanem a kóros soványság is a táplálkozási szakember kompetenciája. A táplálkozási szakember segítsége fontos a szervezetre gyakorolt erős hatások esetén, pl; műtét vagy kemoterápia kezelés után.
Ezért nemcsak egy beteg, hanem egy egészséges ember számára sem felesleges felkeresni egy dietetikust, hogy tanácsot kapjon a helyes táplálkozásról.
Ennek érdekében vegye fel a kapcsolatot és kérjen konzultációs időpontot Rónay Barbarától, a Naturmed egészségközpont szakmai vezetőjétől.
Mit tesz egy táplálkozási szakember a célok elérése érdekében?
A dietetikus elkészíti az étkezési tervet, és ajánlásokat ad annak végrehajtására. Minden betegségre létezik egy sor jól bevált étrend.
Mivel nincs két egyforma ember, a táplálkozási szakember fő feladata, hogy megtalálja az adott személy számára a legmegfelelőbb lehetőséget.
A dietetikus az orvostudományra alapozva kezel. A kezelés során mindent figyelembe vesz - szokásokat, életkort, életmódot, meglévő betegségeket.
Először is kikérdezi a pácienst étkezési szokásairól, megállapítja, mi a probléma. Meghatározza a szervezetben lévő víz mennyiségét, az izomtömeg és -magasság arányát a zsírtömeghez és -súlyhoz viszonyítva.
Amint látható, a dietetikus adatokat gyűjt a helyes diagnózis felállításához.
Ha nincsenek egyértelmű jelek, amelyek alapján megállapítható lenne a zavaró probléma oka a pácienst orvos vizsgálatra, kivizsgálásra küldi.
Az eredmények kézhezvétele és a teljes klinikai kép elkészítése után a dietetikus egyéni étkezési rendet ír elő.
Részletesen ismerteti a mennyiséget és az összetételt, az élelmiszerek feldolgozás módjait, sőt az állagát is, javaslatot ad a kívánt életmódváltásra.
A táplálkozási szakember gondosan kiszámítja egy adag mennyiségét és a napi adagot, hogy a szervezet megkapja az összes szükséges mikro- és makroelemet.
Ehhez jól kell ismernie az alapvető élelmiszerek kémiai összetételét, és tudnia kell, hogyan hatnak ezek az emberi szervezetre.
Érdemes megemlíteni, hogy a dietetikus pszichológiailag is kezeli a páciensét.
Köztudott, hogy ezek a szakemberek általában jó pszichológusok is, mivel az étkezési problémák gyakran lelki eredetüek.
Röviden összefoglalva, hogy "mit csinál egy táplálkozási szakember", ez a következőképpen definiálható: a táplálkozási szakember segít abban, hogy a szervezet úgy működjön, mint egy óra.
Teszi ezt a biológia és élettan, a szervezet biokémiai folyamatainak ismeretére támaszkodva.
Vagyis egy igazi képzett dietetikus szigorúan tudományos megközelítést alkalmaz, klinikailag meg nem erősített elméletek és divatos ötletek alkalmazása nélkül.
Mindezen tudással, szakértelemmel és tapasztalattal együttesen az Ön rendelkezése áll a Naturmed egészségközpontban Rónay Barbara dietetikust, sport dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, funkcionális táplálkozási és hormon tanácsadó.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.