Ennek a kifejezésnek a legpontosabb definíciója a következő:
A megfelelő táplálkozás (vagy az egészséges táplálkozás) a természetes és jó minőségű termékek kiegyensúlyozott étrendje, amely kielégíti a test minden igényét, ráadásul előnyös is számára.
A táplálkozással foglalkozó könyvek egyik híres szerzője az amerikai természetgyógyász, az alternatív gyógyászat, a vegetáriánus Herbert Shelton (1895-1985).
Ötlete a természetes táplálék előnyeiről progresszívvé vált: Shelton úgy vélte, hogy a természet teljes mértékben gondoskodott az emberi táplálékigényről, ami azt jelenti, hogy testünknek csak természetes termékekre van szüksége.
Shelton a különféle étkezések táplálkozási koncepcióját is kidolgozta a "The Right Food Combination " című könyvben. Ennek az étrendnek az az ötlete, hogy egyes ételek nem kompatibilisek, ha egyidejűleg fogyasztják őket.
Például a szerző azzal érvelt, hogy nem lehet fehérjében gazdag ételeket kombinálni szénhidrát tartalmú ételekkel, a tejet más ételekkel, a zsírokat pedig fehérjékkel. Külön étkezés nemcsak az egészséges életmódra vágyókat, hanem a dietetika és a fiziológia szakterületeit is érdekli.
Klinikai vizsgálatokat végeztek, amelyek eredményeként sikerült megállapítani, hogy nem annyira a külön étrend, mint az egészséges ételek fogyasztása előnyös, mivel a fogyást és a test jó állapotát nem az elv befolyásolja, hanem az élelmiszerek szétválasztása, a kalóriatartalom általános csökkenése.
A helyes táplálkozás szempontjából relevánsak az egészséges táplálkozás egyik legnépszerűbb modern könyvében, a The Chinese Studyban közölt posztulátumok.
Ezt a művet neves szakértő, Colin Campbell, a Cornell Egyetem Élelmiszer-biokémiai Tanszékének emeritus professzora írta, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének díjazottja.
Íme néhány elvihető ebből a könyvből:
- a táplálék-vitamin-kiegészítők soha nem helyettesítik az azonos vitaminkészletet tartalmazó természetes termékeket;
- szinte minden tápanyag jobban felszívódik a növényi élelmiszerekből, mint az állati eredetű élelmiszerekből;
- a megfelelő táplálkozás segít ellenőrizni a negatív külső tényezők testre gyakorolt hatását;
- a megfelelő étrend soha nem árt a szervezetnek.
Összefoglalva az e művekből származó információkat, számos ajánlás található arra vonatkozóan, hogy mit kell tudni a helyes táplálkozásról és az egészséges táplálkozásról:
1. szabály Az étel elsősorban az élet alapja, a test "üzemanyaga", amelyből energia keletkezik, és csak ezután - rituálé és öröm.
2. szabály. Az egészséges étrend megmenti testét a korai öregedéstől, segít elkerülni a szív- és érrendszer számos betegségét, egyes ráktípusokat, az emésztőrendszer betegségeit, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást.
3. szabály Az egészséges táplálkozásban nincs hely a kompromisszumokra. A chipset, a majonézt és más egészségtelen ételeket el kell dobni. Édességeket enni, sőt szükséges is fogyasztani, de nem mindig és nem mindent ráadásul a mennyiség is fontos tényező.
4. szabály. A sült, párolt és főtt ételek egészségesebbek, mint a sült és füstölt ételek .
5. szabály bízzon, de ellenőrizze. Az internet fejlődésével hatalmas számú különféle blog és webhely jelent meg az interneten, amelyek információkat tartalmaznak az egészséges táplálkozásról, és tanácsokat adnak az alak javításához.
Ne felejtsük el azonban, hogy a blogok írói nem mindig olyan szakemberek, akik valóban ismerik a vállalkozásukat.
Ezért, mielőtt elkezdené alkalmazni ezt vagy azt a technikát magán, minél jobban meg kell ismerkednie a többi felhasználó véleményével, további információkat kell elolvasnia az elmélet írójáról és elemeznie az elért eredményeket.
Ez az egyszerű tanács segít kiszűrni az ellenőrizetlen elméleteket, és így elkerülheti azt a kockázatot, hogy laikus emberekbe vetett bizalommal helyrehozhatatlan kárt okozzon egészségének.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.